W kotle historii: Zjazd Krakowski. Uczta dyplomatyczna
W skrócie: | We wrześniu 1364 roku w Krakowie odbyło się spotkanie europejskich monarchów oraz książąt. Wówczas została wydana uczta dla jego uczestników, którą przygotował sam Mikołaj Wierzynek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
We wrześniu 1364 roku w Krakowie odbyło się spotkanie europejskich monarchów i książąt. Wówczas została wydana uczta dla jego uczestników, którą przygotował Mikołaj Wierzynek. Przepisy na podawane potrawy pochodziły z książki kucharskiej Guillaume'a Tirela, francuskiego kucharza okresu średniowiecza. Prowadzący program Łukasz Modelski stara się je odtworzyć. Wśród nich są małe ptaszki oraz tarta parmeńska.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:00 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety III cz. "Dziadów - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 8:45
- W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27) - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 11:15
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:40 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:40 i 2 późniejsze emisje