W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza?
W skrócie: | Thietmar z Merseburga i Anonim zwany Gallem pisali, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden nie opisał jednak potraw. Poszukamy dań, które mogły się pojawić na książęcym stole. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Zarówno współczesny opisywanym wydarzeniom Thietmar z Merseburga, jak i piszący po nim Anonim zwany Gallem są zgodni co do tego, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden z kronikarzy nie opisał jednak potraw, które wówczas podano. Dowiemy się, dlaczego tak się stało. Poszukamy też dań, które mogły się pojawić na książęcym stole, korzystając ze skąpych dostępnych źródeł.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - czwartek, 14 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja