W kotle historii: Za Kmicicem. Kim był chorąży orszański?
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Kmicic jest postacią historyczną. Poznajemy go w momencie, gdy stojąc na czele zbuntowanego wojska w Drohiczynie, grozi on królowi Janowi Kazimierzowi. Nie dochodzi jednak do konfrontacji. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Pan Kmicic istniał naprawdę. Był słynnym zagończykiem, pułkownikiem, szaleńczo odważnym bohaterem i chorążym orszańskim. Poznajemy go w momencie, w którym stojąc na czele zbuntowanego wojska w Drohiczynie i grozi królowi Janowi Kazimierzowi. Na szczęście wszystko rozchodzi się po kościach i pułkownik wraca na Litwę. Poznamy też kuchnię polską doby późnych Wazów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 8:45
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 8:15 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - czwartek, 28 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja