W kotle historii: Za Kmicicem. Kim był chorąży orszański?
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Kmicic jest postacią historyczną. Poznajemy go w momencie, gdy stojąc na czele zbuntowanego wojska w Drohiczynie, grozi on królowi Janowi Kazimierzowi. Nie dochodzi jednak do konfrontacji. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Pan Kmicic istniał naprawdę. Był słynnym zagończykiem, pułkownikiem, szaleńczo odważnym bohaterem i chorążym orszańskim. Poznajemy go w momencie, w którym stojąc na czele zbuntowanego wojska w Drohiczynie i grozi królowi Janowi Kazimierzowi. Na szczęście wszystko rozchodzi się po kościach i pułkownik wraca na Litwę. Poznamy też kuchnię polską doby późnych Wazów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - dziś, 18 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - środa, 25 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - czwartek, 26 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja