W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Pierwsze wzmianki na temat zamku w Czersku pojawiają się na przełomie XI i XII w. Twórcy zastanowią się, czy szkielet odkryty w roku 1968 może należeć do syna króla Haralda Godwinsona. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Zamek w Czersku był jedną z siedzib ambitnego Konrada Mazowieckiego. Pierwsze wzmianki na temat tej budowli pojawiają się na przełomie XI i XII wieku. Twórcy programu zastanowią się m.in., czy olbrzymi szkielet tajemniczego możnowładcy, odkryty w roku 1968, może należeć do syna króla Haralda Godwinsona. A także, czy odnaleziony w Czersku wojownik to angielski królewicz pozbawiony dziedzictwa przez Wilhelma Zdobywcę. Wraz z naukowcami badamy losy komesa Magnusa i przygotowujemy potrawy z mazowieckich jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - wtorek, 1 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie - magazyn kulinarny - środa, 9 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja