W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | O bojowym duchu litewskiej formacji przekonała się bolszewicka kawaleria w lipcu 1920 roku. Wrogowie ponieśli pod Janowem na Podlasiu całkowitą klęskę. Poznamy także popularne potrawy znad Wilejki. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
O bojowym duchu litewskiej formacji przekonała się bolszewicka kawaleria ciągnąca na Warszawę w lipcu 1920 roku. Wrogowie ponieśli pod Janowem na Podlasiu całkowitą klęskę. Poznamy także popularne potrawy znad Wilejki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria