W kotle historii: Tęgi bifstek, wino szkaradne. Juliusz Słowacki i paryskie restauracje
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Przepisy na paryskie smaki Juliusza Słowackiego, które zaprezentuje Łukasz Modelski - redaktor, historyk sztuki, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy na paryskie smaki Juliusza Słowackiego, które zaprezentuje Łukasz Modelski - redaktor, historyk sztuki, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom z cykli TVP Hisotria "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów polskich czy "Kuchnia dwudziestolecia".
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów" - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 18:00 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - sobota, 25 maja 7:25 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - wtorek, 28 maja 18:45 i 2 późniejsze emisje