W kotle historii: Nobel. Kuchnia kalifornijska (21)
W skrócie: | Widzowie poznają przepisy inspirowane kuchnią kalifornijską. Jedną z potraw będzie hamburger z lokalu Oscar's w Berkeley. Na tej samej ulicy w 1971 r. otworzyła się też restauracja Chez Panisse. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy inspirowane kuchnią kalifornijską. Jedną z potraw będzie hamburger z restauracji Oscar's w Berkeley. Pierwszy lokal zaistniał w 1950 roku i był najdłużej działającym fast foodem. Ostatecznie zakończył swoją działalność w 2015 roku. Na tej samej ulicy w 1971 roku otworzyła się też restauracja Chez Panisse założona przez Alice Waters. Początkowo serwowano tu kalafiora w majonezie z anchois.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:40 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:40 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 18:00