W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Jadwiga Andechs, żona Henryka Brodatego, księcia Śląska, już za życia cieszyła się opinią świętej. Odwołując się do jej historii, twórcy programu spróbują odtworzyć, co jadano w piastowskich rodach. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 4 maja za 5 dni |
7:40 | TVP Historia |
sobota, 4 maja za 5 dni |
13:50 | TVP Historia 2 |
niedziela, 5 maja za 6 dni |
9:30 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Jadwiga Andechs, żona Henryka Brodatego, księcia Śląska, już za życia cieszyła się opinią świętej. Pierwszy cud, którego dokonała, miał miejsce jeszcze w czasach jej życia. Śląska księżna przekonała Konrada Mazowieckiego, by uwolnił jej męża - najpoważniejszego konkurenta mazowieckiego władcy. Twórcy programu spróbują też odtworzyć, co jadano w najmożniejszych piastowskich rodach w pierwszej połowie XIII wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 18:00
- W kotle historii: Łazienki znowu królewskie. Ludwik XVIII na wygnaniu w Polsce - magazyn kulinarny - sobota, 11 maja 7:40 i 3 późniejsze emisje