W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. W czasie podróży do Afryki i Ameryki Henryk Sienkiewicz, jako twórca literatury faktu, nie zapominał o opisywaniu lokalnej kuchni. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Mimo że to powieści przyniosły Henrykowi Sienkiewiczowi Nagrodę Nobla, nie powstałyby one, gdyby nie tworzone początkowo przez autora reportaże. Zarówno w Afryce, jak i w Ameryce Sienkiewicz uprawiał fascynującą rzesze odbiorców literaturę faktu. Jako niezwykle uważny reporter nie zapominał również o lokalnej kuchni. Następnie pojawiły się oferty powieści w odcinkach pisanych do warszawskich gazet.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - środa, 25 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - czwartek, 26 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - wtorek, 1 lipca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja