W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1860 roku ukazało się pierwsze wydanie książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za 5 złotych". Stamtąd pochodzi pierwszy przepis - na bigos mięsny. Rok później wydano książkę Jeleny Mołochowiec, doskonale znaną w zaborze rosyjskim. Według zamieszczonego w niej przepisu powstanie drugi posiłek - zupa na kaczce.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 12:40
- W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:40 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 18:00
- W kotle historii: Łazienki znowu królewskie. Ludwik XVIII na wygnaniu w Polsce - magazyn kulinarny - sobota, 11 maja 7:40 i 2 późniejsze emisje