W kotle historii: Górny Śląsk. Buchty i karminadle
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Widzowie poznają przepisy kuchni śląskiej, w tym także te nawiązujące do filmu Kazimierza Kutza 'Perła w koronie'. Karminadle są rodzajem kotletów mielonych, a buchty to kluski na parze. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy kuchni śląskiej, w tym także te nawiązujące do filmu Kazimierza Kutza "Perła w koronie". Karminadle to rodzaj kotletów mielonych. Nieodłącznym elementem kuchni regionu są także buchty, czyli kluski na parze.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety III cz. "Dziadów - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 8:45
- W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27) - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 11:15
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:40 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:40 i 2 późniejsze emisje