W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim i wyłoniły się z niego drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim. Spadek tafli wody sprawił, że wyłoniły się z niego regularne drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii. Biskupin badano w czasie II wojny światowej, w PRL-u, bada się go również dziś. Tajemnicza osada z czasów kultury łużyckiej wciąż odsłania tajemnice, między innymi kulinarne. W programie spróbujemy zrekonstruować kuchnię z sprzed wieków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - czwartek, 14 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja