W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim i wyłoniły się z niego drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim. Spadek tafli wody sprawił, że wyłoniły się z niego regularne drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii. Biskupin badano w czasie II wojny światowej, w PRL-u, bada się go również dziś. Tajemnicza osada z czasów kultury łużyckiej wciąż odsłania tajemnice, między innymi kulinarne. W programie spróbujemy zrekonstruować kuchnię z sprzed wieków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - środa, 11 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - czwartek, 12 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja