W kotle historii: Dania z Baru. Kuchnia konfederatów (32)
W skrócie: | W roku 1768 zawiązała się konfederacja barska. Jednym z jej dowódców był Kazimierz Pułaski, który pojawia się również jako bohater książki Henryka Rzewuskiego pt. 'Pamiątki Soplicy'. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W roku 1768 zawiązała się konfederacja barska. Jednym z jej dowódców był Kazimierz Pułaski, który pojawia się także jako bohater książki Henryka Rzewuskiego "Pamiątki Soplicy". To właśnie ona zainspirowała twórców programu. Autorzy sięgają też po wydanego w 1783 roku "Kucharza doskonałego" Wojciecha Wielądki. To stąd pochodzi przepis na skopowinę w pietruszce. Drugą potrawą prezentowaną przez Łukasza Modelskiego jest sztuka mięsa.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - czwartek, 14 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja