W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27)
W skrócie: | W 1352 r., w okresie Wielkanocy, zmarł Bolesław III Rozrzutny. W świątecznym menu władcy znalazł się kurczak, który zostanie przyrządzony w piwie. Łukasz Modelski przygotuje również baranka po polsku. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
21 kwietnia 1352 roku, w okresie Wielkanocy, zmarł Bolesław III Rozrzutny, książę legnicko-brzeski i prawny dziedzic korony polskiej. W świątecznym menu władcy znalazł się kurczak, który w tym wydaniu programu zostanie przyrządzony w piwie. Prowadzący przygotuje również baranka po polsku według przepisu z dawnej czeskiej książki kucharskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - środa, 11 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - czwartek, 12 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja