W kotle historii: Błękitna Armia. Kuchnia francuska (9)
W skrócie: | Widzowie poznają przepisy z książki 'Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania wojska' z 1918 roku. Pierwszym zaprezentowanym daniem będzie bulion na mięsie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy z książki "Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania wojska", która ukazała się w 1918 roku. Pierwszym zaprezentowanym daniem będzie bulion na mięsie, a następnie jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej - fasolka po bretońsku. Druga z potraw trafiła do naszego kraju wraz z Błękitną Armią w 1919 roku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie - magazyn kulinarny - środa, 9 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb - magazyn kulinarny - czwartek, 10 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Honoratka i rewolucja. Gilotyna w kultowej warszawskiej kawiarni XIX w. - magazyn kulinarny - piątek, 11 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Chocim: wspólnie przeciw Osmanom. Cztery armie, cztery kuchnie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja