W kotle historii: Bitwa pod Legnicą. Kuchnia tatarska wjeżdża do Polski
W skrócie: | Ciągnąca na Węgry w kwietniu 1241 roku armia mongolska zmierzyła się z wojskami Henryka Pobożnego. Dla Polaków nie była to tylko bitwa, ale też pierwsze poważne zetknięcie z kulturą Mongołów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Ciągnąca na Węgry w kwietniu 1241 roku armia mongolska zmierzyła się z wojskami Henryka Pobożnego. Wydarzenie to nie wiąże się jedynie z bitwą. Dla Polaków było to pierwsze tak poważne zetknięcie z kulturą Mongołów. Kuchnia krymska, która spopularyzuje się u nas dopiero za kilkaset lat, wówczas miała charakter całkowicie egzotyczny. Niewykluczone jednak, że kołduny czy bielusz mogły pojawić się pod Legnicą już w XIII wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - środa, 11 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - czwartek, 12 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja