Szokujące potrawy (5/6)
| W skrócie: | Jarosław Nowak odwiedza Ałmaty. Odkrywa przysmak, który Kazachowie uważają za najdziwniejszy. Ogląda tradycyjną rzeźnię i farmę wielbłądów. Na jego talerz trafiają głowa owcy, mięso wielbłąda i konia. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.
W tym odcinku
Tym razem celem Jarosława Nowaka jest Kazachstan. To kraj kontrastów, w którym można zobaczyć dzikie, zielone stepy, a z drugiej strony - nowoczesne, szybko rozwijające się miasta. Najpierw prowadzący odwiedza Ałmaty, gdzie próbuje odkryć, co Kazachowie uważają za najdziwniejszy przysmak. Ogląda tradycyjną rzeźnię i największą na świecie farmę wielbłądów. Na jego talerz trafiają głowa owcy, mięso wielbłąda oraz konina, którą lokalna ludność uważa za kazachski doping. Zgodnie z kulinarną tradycją, a także dawnymi zwyczajami żadna część potrawy nie może się zmarnować, zaś samo przygotowanie dania to prawdziwa celebracja.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jarosław Nowak
gospodarz
Zobacz także
- Szokujące potrawy (1/6) - serial dokumentalny - piątek, 12 grudnia 21:40
- Szokujące potrawy (2/6) - serial dokumentalny - piątek, 19 grudnia 20:35
- Szokujące potrawy (3/6) - serial dokumentalny - piątek, 19 grudnia 21:40
