Szokujące potrawy (4/6)
W skrócie: | Jarosław Nowak odwiedza Kambodżę, która przyciąga turystów dzięki różnorodnej kulturze i zaskakującej kuchni. Sercem każdego miasta w tym kraju są bazary, oferujące specyficzne potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 11 lipca za 13 dni |
18:10 | Metro TV |
Opis
Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.
W tym odcinku
Jarosław Nowak odwiedza Kambodżę, która przyciąga turystów dzięki różnorodnej kulturze i zaskakującej kuchni. Sercem każdego miasta w tym kraju są bazary, oferujące specyficzne potrawy - począwszy od warzyw i egzotycznych owoców, po smażone na głębokim oleju tarantule. Prowadzący próbuje lokalnego przysmaku, prahoka, czyli fermentowanej pasty rybnej. Na jego talerzu znajdą się również szczur, nietoperz oraz plaster miodu z larwami na deser. Jarosław Nowak przybliża ponadto bogatą historię kraju.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jarosław Nowak gospodarz
Zobacz także
- Szokujące potrawy (2/6) - serial dokumentalny - dziś, 28 czerwca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Szokujące potrawy (3/6) - serial dokumentalny - piątek, 4 lipca 18:10 i 1 późniejsza emisja