Szokujące potrawy (4/6)
| W skrócie: | Jarosław Nowak odwiedza Kambodżę, która przyciąga turystów dzięki różnorodnej kulturze i zaskakującej kuchni. Sercem każdego miasta w tym kraju są bazary, oferujące specyficzne potrawy. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| piątek, 26 grudnia za 9 dni |
20:50 | Travel |
Opis
Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.
W tym odcinku
Jarosław Nowak odwiedza Kambodżę, która przyciąga turystów dzięki różnorodnej kulturze i zaskakującej kuchni. Sercem każdego miasta w tym kraju są bazary, oferujące specyficzne potrawy - począwszy od warzyw i egzotycznych owoców, po smażone na głębokim oleju tarantule. Prowadzący próbuje lokalnego przysmaku, prahoka, czyli fermentowanej pasty rybnej. Na jego talerzu znajdą się również szczur, nietoperz oraz plaster miodu z larwami na deser. Jarosław Nowak przybliża ponadto bogatą historię kraju.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jarosław Nowak
gospodarz
Zobacz także
- Szokujące potrawy (2/6) - serial dokumentalny - piątek, 19 grudnia 20:35
- Szokujące potrawy (3/6) - serial dokumentalny - piątek, 19 grudnia 21:40
- Szokujące potrawy (5/6) - serial dokumentalny - piątek, 26 grudnia 21:45
