Szokujące potrawy (2/6)
| W skrócie: | Jarek Nowak jedzie do Singapuru. Degustację rozpocznie od zupy z ptasich gniazd, której głównym składnikiem jest suszona ślina jaskółek. Spróbuje też baraniego mózgu, głowy rekina i deseru z duriana. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| piątek, 19 grudnia dziś |
20:35 | Travel |
Opis
Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.
W tym odcinku
Jarek Nowak jedzie do Singapuru, miasta, które dostarcza turyście wielu zachwytów i zaskoczeń. Poszuka najdziwniejszych potraw i najciekawszych przysmaków azjatyckiej kuchni. Degustację rozpocznie od zupy z ptasich gniazd, której głównym składnikiem jest suszona ślina jaskółek, mająca niezwykle właściwości zdrowotne. Miejscowi uważają ją za prawdziwy rarytas, a za porcję zupy trzeba słono zapłacić. Potem Jarek spróbuje baraniego mózgu i głowy rekina, nim przekąsi deser z duriana, czyli najbardziej śmierdzącego owocu świata.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jarosław Nowak
gospodarz
Zobacz także
- Szokujące potrawy (3/6) - serial dokumentalny - dziś, 19 grudnia 21:40
- Szokujące potrawy (4/6) - serial dokumentalny - piątek, 26 grudnia 20:50
- Szokujące potrawy (5/6) - serial dokumentalny - piątek, 26 grudnia 21:45
