x

Śmierć na talerzu (7)

(Dining with Death: Fish)

serial dokumentalny Singapur 2008-2010   od 12 lat
W skrócie:Autorzy filmu wybierają się w podróż do Japonii, Filipin i Singapuru, by przyjrzeć się upodobaniu do konsumpcji trujących ryb - takich jak szkaradnica, fugu czy butete.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Od wieków człowiek żywi się jadowitymi stworzeniami, których wartości odżywcze umożliwiają przetrwanie. Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.

W tym odcinku

Szkaradnica, fugu czy butete to ryby, które były przyczyną wielu śmiertelnych zatruć, a jednak szefowie kuchni i klienci gotowi są płacić wysokie ceny za ich spożycie. Dla najbardziej zawziętych smakoszy w Azji im bardziej trujące są te ryby, tym większy dreszcz emocji i większa atrakcja kulinarna. By przyjrzeć się dziwacznemu upodobaniu do konsumpcji trujących ryb, udamy się w podróż do Japonii, Filipin i Singapuru. Mieszkańcy tych krajów rozkoszują się każdą toksyczną częścią ciała tych stworzeń.