x
Śmierć na talerzu (3)

Śmierć na talerzu (3)

(Dining with Death: Veggies)

serial dokumentalny Singapur 2008-2010   od 12 lat
W skrócie:Prezentacja potraw przyrządzanych z trujących roślin.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Od wieków człowiek żywi się jadowitymi stworzeniami, których wartości odżywcze umożliwiają przetrwanie. Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.

W tym odcinku

W tym odcinku odwiedzimy Tajwan, Kambodżę, Indonezję oraz Laos i poznamy potrawy przyrządzane z trujących owoców i warzyw. Te ostatnie kojarzą nam się zazwyczaj z wartościami odżywczymi i zdrowym trybem życia. Okazuje się jednak, że królestwo roślin może być równie niebezpieczne jak świat jadowitych zwierząt. Podczas gdy węże czy pająki używają jadu do ataku i obrony, trujące właściwości takich roślin, jak miłorząb (gingko), khaduoch czy buah keluak ujawniają się znacznie subtelniej.