Smaki świata: Judaizm w Nowym Jorku (2)
(Faith in food)
| Występują: | Catharina Kleber |
|---|---|
| W skrócie: | Judaizm jasno określa jadłospis wiernych i sposób przygotowania potraw. Autorzy sprawdzą, jakie wymogi muszą zostać spełnione, by jedzenie było koszerne. Dowiedzą się, co gości na stołach w święta. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| poniedziałek, 8 grudnia dziś |
15:55 | CANAL+ Kuchnia (z napisami) |
Opis
Autorzy serii pokazują, jak religie kształtują jadłospis i zwyczaje kulinarne wiernych. Pokazują ich zwyczaje w święta, w czasie postu i na co dzień. Przyjrzą się wyznawcom hinduizmu, judaizmu, chrześcijaństwu i buddyzmowi. W każdym z tych wyznań obowiązują konkretne zakazy i nakazy. Prowadzący przyglądają się tradycjom kulinarnym mającym źródło w religiach oraz ich szerszemu oddziaływaniu na dietę współczesnych ludzi.
W tym odcinku
Judaizm bardzo wyraźnie określa zarówno jadłospis wiernych, jak i sposób przygotowania potraw. Autorzy sprawdzą, jakie wymogi muszą zostać spełnione, aby jedzenie było koszerne. Dowiedzą się, co gości na stołach podczas szabatu i licznych świąt. Odkryją też, jakie żydowskie potrawy zyskały popularność w krajach, w których żyje liczna diaspora.
Występują (pokaż wszystkich)
Zobacz także
- Smaki świata: Chrześcijaństwo w Europie (3) - serial dokumentalny - dziś, 8 grudnia 16:20 i 1 późniejsza emisja
- Smaki świata: Buddyzm w Japonii (4) - serial dokumentalny - wtorek, 9 grudnia 16:25
