Smaki świata: Judaizm w Nowym Jorku (2)
(Faith in food)
Występują: | Catharina Kleber |
---|---|
W skrócie: | Judaizm jasno określa jadłospis wiernych i sposób przygotowania potraw. Autorzy sprawdzą, jakie wymogi muszą zostać spełnione, by jedzenie było koszerne. Dowiedzą się, co gości na stołach w święta. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Autorzy serii pokazują, jak religie kształtują jadłospis i zwyczaje kulinarne wiernych. Pokazują ich zwyczaje w święta, w czasie postu i na co dzień. Przyjrzą się wyznawcom hinduizmu, judaizmu, chrześcijaństwu i buddyzmowi. W każdym z tych wyznań obowiązują konkretne zakazy i nakazy. Prowadzący przyglądają się tradycjom kulinarnym mającym źródło w religiach oraz ich szerszemu oddziaływaniu na dietę współczesnych ludzi.
W tym odcinku
Judaizm bardzo wyraźnie określa zarówno jadłospis wiernych, jak i sposób przygotowania potraw. Autorzy sprawdzą, jakie wymogi muszą zostać spełnione, aby jedzenie było koszerne. Dowiedzą się, co gości na stołach podczas szabatu i licznych świąt. Odkryją też, jakie żydowskie potrawy zyskały popularność w krajach, w których żyje liczna diaspora.
Występują (pokaż wszystkich)
Zobacz także
- Smaki świata (48) - magazyn kulinarny - sobota, 10 maja 7:30 i 1 późniejsza emisja