Smaki świata: Chrześcijaństwo w Europie (3)
(Faith in food)
Występują: | Catharina Kleber |
---|---|
W skrócie: | Chrześcijaństwo nie oferuje tak szczegółowych wytycznych dotyczących jedzenia jak judaizm. Wielkanoc i Boże Narodzenie są obchodzone w wielu krajach z różnorodnymi potrawami narodowymi. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Autorzy serii pokazują, jak religie kształtują jadłospis i zwyczaje kulinarne wiernych. Pokazują ich zwyczaje w święta, w czasie postu i na co dzień. Przyjrzą się wyznawcom hinduizmu, judaizmu, chrześcijaństwu i buddyzmowi. W każdym z tych wyznań obowiązują konkretne zakazy i nakazy. Prowadzący przyglądają się tradycjom kulinarnym mającym źródło w religiach oraz ich szerszemu oddziaływaniu na dietę współczesnych ludzi.
W tym odcinku
Chrześcijaństwo nie daje wyznawcom tak licznych i szczegółowych wytycznych dotyczących jedzenia jak judaizm. W wielu krajach świętuje się Wielkanoc i Boże Narodzenie, ale na stołach w tym czasie królują rozmaite potrawy, charakterystyczne dla kuchni narodowych. Ważną rolę odgrywa wino, mające znaczenie rytualne, a także piwo, które europejscy mnisi warzą od wieków.
Występują (pokaż wszystkich)
Zobacz także
- Smaki świata (48) - magazyn kulinarny - sobota, 10 maja 7:30 i 1 późniejsza emisja