Przystanek slow food 3: Łosoś wędzony pana Kazimierza Dobrzyckiego (5)
magazyn kulinarny Polska 2022
W skrócie: | Kazimierz, rybak z Rowów nad Bałtykiem, od przeszło trzech dekad stosuje unikalną technikę wędzenia łososia. Jego metoda polega na dojrzewaniu ryby pod solą, a następnie delikatnym wędzeniu na zimno. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 3 lipca za 13 dni |
5:35 | TVP Dokument |
Opis
Bohaterami programu są ludzie, którzy zrezygnowali z wyścigu szczurów. Postanowili zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. Opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe odżywianie się.
Kazimierz, rybak z Rowów nad Bałtykiem, od przeszło trzech dekad stosuje unikalną technikę wędzenia łososia. Jego metoda polega na dojrzewaniu ryby pod solą, podobnie jak w przypadku szynki parmeńskiej, a następnie delikatnym wędzeniu na zimno. Ponadto w odcinku przedstawiono postać Ryszarda Pałki, znanego z czasów PRL-u, który szkolił przyszłych szefów kuchni, i zrealizowano połów łososia oraz troci bałtyckiej, cenionych przez francuskich smakoszy.
Zobacz także
- Przystanek slow food 3: Szparagi Hanny i Olgierda Religioni (1) - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 26 na 27 czerwca 5:30
- Przystanek slow food 3: Legendarny polski nabiał - jak odróżnić oryginał od surogatu (2) - magazyn kulinarny - noc niedz./pon., 29 na 30 czerwca 5:30
- Przystanek slow food 3: Folwark Kamyk Bartelaków (3) - magazyn kulinarny - noc pon./wt., 30 czerwca na 1 lipca 5:35
- Przystanek slow food 3: Nadbużański Zaścianek Elżbiety i Zbigniewa Aftaruków (4) - magazyn kulinarny - noc wt./śr., 1 na 2 lipca 5:40