Przystanek slow food 3: Łosoś wędzony pana Kazimierza Dobrzyckiego (5)

Przystanek slow food 3: Łosoś wędzony pana Kazimierza Dobrzyckiego (5)

magazyn kulinarny Polska 2022   b.o.
W skrócie:Kazimierz, rybak z Rowów nad Bałtykiem, od przeszło trzech dekad stosuje unikalną technikę wędzenia łososia. Jego metoda polega na dojrzewaniu ryby pod solą, a następnie delikatnym wędzeniu na zimno.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 3 lipca
za 13 dni
5:35 TVP Dokument

Opis

Bohaterami programu są ludzie, którzy zrezygnowali z wyścigu szczurów. Postanowili zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. Opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe odżywianie się.

Kazimierz, rybak z Rowów nad Bałtykiem, od przeszło trzech dekad stosuje unikalną technikę wędzenia łososia. Jego metoda polega na dojrzewaniu ryby pod solą, podobnie jak w przypadku szynki parmeńskiej, a następnie delikatnym wędzeniu na zimno. Ponadto w odcinku przedstawiono postać Ryszarda Pałki, znanego z czasów PRL-u, który szkolił przyszłych szefów kuchni, i zrealizowano połów łososia oraz troci bałtyckiej, cenionych przez francuskich smakoszy.