Makłowicz w Polsce (6)
| W skrócie: | Robert Makłowicz odwiedza Krosno, które słynie z tradycyjnych wyrobów szklanych. Ogląda hutników przy pracy i dostarcza im świeżego pstrąga. Przyrządza proziaki z kozim twarogiem i miodem spadziowym. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
Robert Makłowicz odwiedza Krosno, które w czasach króla Jana Kazimierza było wolnym miastem królewskim, zaś tamtejsze tradycyjne wyrobu krośnieńskiego szkła są znane poza granicami kraju. Prowadzący ogląda hutników przy pracy i na ich prośbę dostarcza im świeżego pstrąga. W podkrośnieńskiej Komborni Robert poznaje wino stworzone na polecenie Nicolae Ceausescu, w Niżnej Łące próbuje miodu spadziowego, a w Mszanie ogląda produkcję kozich serów. Korzystając z tych spożywczych dóbr, przyrządza placki proziaki z kozim twarogiem i miodem spadziowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (2/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 9:20 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (3/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 9:55 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (4/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 10:25 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (5/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 11:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (6/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - środa, 29 października 17:25 i 2 późniejsze emisje
