Makłowicz w Polsce (4)
| W skrócie: | Dawniej okolice Zielonej Góry otaczały winorośle. Po latach PRL-owskiej zapaści odradza się tutejsza produkcja wina. Robert Makłowicz przybliża widzom teraźniejszość lubuskiego winiarstwa. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
W niezbyt odległych czasach okolice Zielonej Góry, zwanej Grünberg in Schlesien, otaczały bujne winorośle. Po latach PRL-owskiej zapaści stopniowo odradza się tutejsza produkcja wina. Robert Makłowicz przybliża widzom teraźniejszość lubuskiego winiarstwa, wspieranego przez władze samorządowe. Następnie prowadzący trafia do producenta kozich serów w Milsku oraz na ogromne pastwisko półdzikich krów mięsnej rasy Hereford. Do menu odcinka włącza dania z wołowiny: zraz z salsą z kiszonek, policzki wołowe w czerwonym lubuskim winie i antrykot, który przyrządza własnoręcznie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (2/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 9:20 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (3/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 9:55 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (4/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 10:25 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (5/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 11:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (6/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - środa, 29 października 17:25 i 2 późniejsze emisje
