Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Tallin
W skrócie: | Makłowicz zatrzymuje się w stolicy Estonii. Mieszkanka Tallina, Angelina Udeküll, przygotuje dla niego lokalny przysmak: placek z ciasta francuskiego z porami i solonymi szprotami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kucharz z Krakowa zatrzymuje się w stolicy Estonii, przez znawców architektury uznawane za najlepiej zachowane miasto o średniowiecznym układzie ulic. Dla gościa z zachodu mieszkanka Tallina i członkini Instytutu Kulinarnego, Angelina Udeküll, przygotuje lokalny przysmak: placek z ciasta francuskiego z porami i solonymi szprotami. Po degustacji dania estońskiej kucharki Makłowicz udaje się do restauracji Balthazar, która specjalizuje się w potrawach z czosnkiem. W menu znajdują się m.in. desery lodowe, których głównym składnikiem jest ta przyprawa.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Słowacja - Liptów - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Tallin - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Wokół Palermo - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Inflanty - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Cukier, sól i wino - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Celtowie, węgiel i morze - magazyn kulinarny - czwartek, 28 sierpnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - U Szeklerów - magazyn kulinarny - czwartek, 28 sierpnia 18:15 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Od antyku do baroku - magazyn kulinarny - czwartek, 28 sierpnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Przez góry - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Pod Etną - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 19:45 i 1 późniejsza emisja