Lena na Bałkanach: Kuchnia (4)
cykl reportaży Polska 2021
Reżyseria: | Konrad Zagórski |
---|---|
W skrócie: | W Serbii Lena odwiedza miasto papryki, w którym obserwuje, jak wytwarza się ajvar. Podąża także śladami produkcji rakiji i kosztuje chorwackiego wina. Wybiera się również na streetfood w Podgoricy. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 21 maja za 7 dni |
7:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Seria podróżnicza, która nie jest typowym przewodnikiem turystycznym. Obraz wchodzi głębiej w tkankę społeczeństwa, zanurza się w mieszance religii, wyjątkowych kultur i ich burzliwej historii. W każdym odcinku widzowie skupiają się na wybranym zagadnieniu współczesnych Bałkanów. Zagadnienia te będą przedstawione poprzez kilku lokalnych bohaterów, którzy opowiedzą o swojej działalności.
W tym odcinku Lena pokaże widzom Bałkany od kuchni. W Serbii odwiedza miasto papryki, w którym obserwuje, jak wytwarza się słynny ajvar. Podąża także śladami produkcji rakiji i kosztuje chorwackiego wina. Wybiera się również na typowy streetfood w Podgoricy, gdzie widzi, jak przygotowuje się słynny bałkański burek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Konrad Zagórski reżyseria
- Lena Urbańska gospodarz
Zobacz także
- Lena na Bałkanach: Adriatyk (1) - cykl reportaży - czwartek, 16 maja 7:40
- Lena na Bałkanach: Magia (2) - cykl reportaży - piątek, 17 maja 7:50 i 2 późniejsze emisje
- Lena na Bałkanach: Dunaj (3) - cykl reportaży - poniedziałek, 20 maja 7:55 i 2 późniejsze emisje
- Lena na Bałkanach: Góry (5) - cykl reportaży - środa, 22 maja 7:55
- Lena na Bałkanach: Muzyka (6) - cykl reportaży - czwartek, 23 maja 7:55
- Lena na Bałkanach: Religia (7) - cykl reportaży - piątek, 24 maja 8:10
- Lena na Bałkanach: Tradycja (8) - cykl reportaży - poniedziałek, 27 maja 8:00