Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser (2)
| Reżyseria: | Michał Muzyczuk |
|---|---|
| W skrócie: | Prowadząca przygotowuje smażonego karpia z puree pietruszkowym i próbuje tej ryby w gospodarstwie Jana Ryftowicza. Odwiedza restaurację w Miliczu, gdzie Bogusława Berger serwuje lokalny specjał. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| środa, 19 listopada dziś |
16:10 | TVP HD |
Opis
Jolanta Kleser, trenerka kulinarna i miłośniczka kuchni regionalnej, wyrusza w podróż po Polsce w poszukiwaniu nowych, inspirujących przepisów. Stara się wybierać i promować takie, które byłyby zarówno zdrowe, smaczne, jak i łatwe w przygotowaniu. Repertuar potraw Kleser potrafi zaskoczyć nawet zapalonych miłośników kuchni.
Kulinarna podróż prowadzi do Doliny Baryczy, nad Stawy Milickie, gdzie hodowany jest niezwykły karp. W Polsce ta ryba, choć tania i powszechna, pojawia się na stołach głównie w czasie Bożego Narodzenia. Karp jest źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jola odwiedza restaurację w Miliczu, gdzie Bogusława Berger serwuje lokalny specjał, a Arkadiusz Berger, ichtiolog, opowiada o hodowli tych ryb w największym kompleksie stawów w Europie. Jola przygotowuje smażonego karpia z puree pietruszkowym i próbuje wędzonego karpia w gospodarstwie Jana Ryftowicza.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Michał Muzyczuk
reżyseria
Zobacz także
- Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser (3) - magazyn kulinarny - środa, 26 listopada 16:10
