x
Kuchnia polskich Żydów: Straszny wiek XVII

Kuchnia polskich Żydów: Straszny wiek XVII

magazyn kulinarny Polska 2020-2021   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:Poznamy przepis na werenikes. Jest to potrawa ukraińska, znana pod nazwą wareniki lub po prostu... pierogi. Można przyrządzać je z dowolnym farszem. Łukasz Modelski przygotuje pierogi ze śliwkami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

Tym razem poznamy przepis na werenikes. Jest to potrawa ukraińska, znana także pod nazwą wareniki lub po prostu... pierogi. Można przyrządzać je z dowolnym farszem. Prowadzący, Łukasz Modelski, przygotuje pierogi ze śliwkami, a na drugie danie zaproponuje knysze.