x
Kuchnia polskich Żydów: Rozbiory. Sztetle i fortuny

Kuchnia polskich Żydów: Rozbiory. Sztetle i fortuny

magazyn kulinarny Polska 2020-2021   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Nie zabraknie kwestii koszerności potraw.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

W 1851 roku powstała książka kucharska niezwykłej wagi dla kuchni żydowskiej. W 1869 pojawiła się w Polsce pod nazwą "Polska kuchnia koszerna". Z niej pochodzi pierwszy przepis z programu - na ozory cielęce na słodko. Tymczasem drugą recepturę, na kugel z cebuli, można znaleźć w "Książce kucharskiej wileńsko - wegetariańskiej". Danie to przyrządzi prowadzący Łukasz Modelski.