x
Kuchnia polskich Żydów: Purim. Szaleństwo karnawałowe

Kuchnia polskich Żydów: Purim. Szaleństwo karnawałowe

magazyn kulinarny Polska 2020-2021   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:Widzowie poznają potrawy spożywane podczas święta Purim. Hamantasze to niewielkie ciasteczka w kształcie trójkąta faszerowane makiem. W tym czasie przyrządza się również makagigi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

Tym razem widzowie poznają potrawy, spożywane podczas święta Purim, kojarzonego z żydowskim karnawałem. Jednym z tradycyjnych dań, przyrządzanych w tym czasie, są hamantasze - niewielkie ciasteczka w kształcie trójkąta faszerowane makiem. Z okazji święta Purim przyrządza się również makagigi.