Kuchnia polskich Żydów: Dwa talenty pieprzu
magazyn kulinarny Polska 2020-2021
| Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
|---|---|
| W skrócie: | W programie pojawi się potrawa o nazwie mujaddara. Prowadzący będzie kierował się przepisem Yotamy Ottolenghiego. Widzowie zobaczą też, jak przyrządza się żydowski kawior z podrobów. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
Widzowie poznają przepis na potrawę o nazwie mujaddara, w skład której wchodzi ryż z soczewicą. Prowadzący będzie kierował się przepisem Yotamy Ottolenghiego. Zobaczą też, jak przyrządza się żydowski kawior z podrobów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski
gospodarz
-
Jerzy Grabowski
reżyseria
