Kuchnia Jagiellonów: Z dala od pałacu, czyli kuchnia dworu polskiego (19)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1) - magazyn kulinarny - piątek, 7 czerwca 17:05 i 2 późniejsze emisje
- Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2) - magazyn kulinarny - wtorek, 11 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3) - magazyn kulinarny - środa, 12 czerwca 8:35 i 1 późniejsza emisja
- Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4) - magazyn kulinarny - czwartek, 13 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5) - magazyn kulinarny - piątek, 14 czerwca 8:20 i 1 późniejsza emisja