Kuchnia Jagiellonów: Wazowie - Jagiellonowie po kądzieli, czyli kuchnia przełomu (17)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 19 maja za 11 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Od Smoleńska po Madryt - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 8:45
- Kuchnia Jagiellonów: Bliskie spotkania kulinarne czyli: Turcy za granicą (12) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 12 maja 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: Rzeczpospolita Obojga Narodów, czyli kuchnia złotego wieku (13) - magazyn kulinarny - wtorek, 13 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Nowocześnie i zdrowo, czyli herbarze i zielniki (14) - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Kuchnia Anny Jagiellonki czyli: między Francją a Włochami (15) - magazyn kulinarny - czwartek, 15 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Siostry na tronach Europy, czyli kuchnia Jagiellonek (16) - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Wazowie, czyli francuska kuchnia na polskim stole (18) - magazyn kulinarny - wtorek, 20 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Z dala od pałacu, czyli kuchnia dworu polskiego (19) - magazyn kulinarny - środa, 21 maja 7:40