Kuchnia Jagiellonów: W stolicy państwa krzyżackiego kuchnia fusion najlepsza w Europie (6)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 8 października za 13 dni |
15:05 | TVP Historia 2 |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1) - magazyn kulinarny - środa, 1 października 15:05
- Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 2 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3) - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 7 października 15:10