Kuchnia Jagiellonów: Od Smoleńska po Madryt
magazyn kulinarny Polska 2020
| W skrócie: | W dzisiejszym odcinku poznamy dania z dwóch krańców Europy. Pierwszą potrawą jest rosolnik, czyli rosyjska odmiana zupy ogórkowej, a drugą prosta frittata z ziołami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski odtworzy kolejne dawne potrawy. Tym razem widzowie poznają dania z dwóch krańców Europy. Pierwszą jest rosolnik, czyli wschodnia odmiana zupy ogórkowej, a drugą - frittata z ziołami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski
gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Wigilia, czyli kuchnia postna: kuchnia polska (21) - magazyn kulinarny - środa, 24 grudnia 11:45
- Kuchnia Jagiellonów: Boże Narodzenie, czyli bogactwo kuchni, kuchnia bogactwa (22) - magazyn kulinarny - czwartek, 25 grudnia 10:00
