Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
W dzisiejszym odcinku poznamy dania z dwóch krańców Europy. Pierwszą potrawą jest rosolnik, czyli rosyjska odmiana zupy ogórkowej, a drugą prosta frittata z ziołami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Siostry na tronach Europy, czyli kuchnia Jagiellonek (16) - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Wazowie - Jagiellonowie po kądzieli, czyli kuchnia przełomu (17) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Wazowie, czyli francuska kuchnia na polskim stole (18) - magazyn kulinarny - wtorek, 20 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Z dala od pałacu, czyli kuchnia dworu polskiego (19) - magazyn kulinarny - środa, 21 maja 7:40
- Kuchnia Jagiellonów: Compendium Ferculorum, czyli pierwsza polska książka kucharska (20) - magazyn kulinarny - czwartek, 22 maja 8:45