Kuchnia Jagiellonów: Nowocześnie i zdrowo, czyli herbarze i zielniki (14)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Łukasz Modelski zaprezentuje przepis na marcepan z 1555 roku. Jego autorem jest botanik i twórca ponad 800 polskich nazw roślin - Marcin Siennik. Przygotowany też zostanie pasternak w miodzie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 14 maja za 13 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Łukasz Modelski zaprezentuje przepis z 1555 roku na marcepan. Jego autorem jest botanik i twórca ponad 800 polskich nazw roślin - Marcin Siennik. W dalszej części programu przygotujemy pasternak w miodzie według receptury Stefana Falimirza z 1534 roku. W XVI wieku obie potrawy były uważne za zdrowotne.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Królewicze i królewny. Kuchnia wszędzie, kuchnia zewsząd (7) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8) - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: Długie rządy Zygmunta Starego kosmopolityczna kuchnia renesansu w szczytowej formie (9) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Włoskie szaleństwo. Co przywiozła, a czego nie przywiozła Bona (10) - magazyn kulinarny - czwartek, 8 maja 8:50
- Kuchnia Jagiellonów: Od Smoleńska po Madryt - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 8:45
- Kuchnia Jagiellonów: Bliskie spotkania kulinarne czyli: Turcy za granicą (12) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 12 maja 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: Rzeczpospolita Obojga Narodów, czyli kuchnia złotego wieku (13) - magazyn kulinarny - wtorek, 13 maja 8:50