Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Łukasz Modelski przyrządzi potrawy kuchni karaimskiej. Pierwszą z nich będą kybyny - rodzaj pierogów z ciasta kruchego, faszerowanych mięsem wołowo-baranim. W odcinku pojawi się również jazma. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Tym razem Łukasz Modelski przyrządzi potrawy kuchni karaimskiej. Pierwszą z nich będą kybyny - rodzaj pierogów z ciasta kruchego, faszerowanych mięsem wołowo-baranim. W odcinku pojawi się również jazma, czyli chłodnik biały na bazie kefiru i śmietany.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz