Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje barszcz, tylko nie z czerwonych buraków a ze szczawiu, który podawany był na ciepło lub jako chłodnik. W dalszej części programu zrobi tartę gruszkową. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 2 października pojutrze |
15:10 | TVP Historia 2 (z napisami) |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje barszcz, tylko nie z czerwonych buraków a ze szczawiu, który podawany był na ciepło lub jako chłodnik. W dalszej części programu zrobi tartę gruszkową ze śmietaną i orzechami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1) - magazyn kulinarny - środa, 1 października 15:05
- Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3) - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 7 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: W stolicy państwa krzyżackiego kuchnia fusion najlepsza w Europie (6) - magazyn kulinarny - środa, 8 października 15:05
- Kuchnia Jagiellonów: Królewicze i królewny. Kuchnia wszędzie, kuchnia zewsząd (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 października 15:14
- Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8) - magazyn kulinarny - piątek, 10 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: Długie rządy Zygmunta Starego kosmopolityczna kuchnia renesansu w szczytowej formie (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 października 14:15