Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje barszcz, tylko nie z czerwonych buraków a ze szczawiu, który podawany był na ciepło lub jako chłodnik. W dalszej części programu zrobi tartę gruszkową. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje barszcz, tylko nie z czerwonych buraków a ze szczawiu, który podawany był na ciepło lub jako chłodnik. W dalszej części programu zrobi tartę gruszkową ze śmietaną i orzechami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz