Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 6 października za 6 dni |
15:10 | TVP Historia 2 (z napisami) |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
W kolejnym odcinku widzowie poznają przepis na grzankę z resztkami wołowymi i szpikiem oraz rybę w polskim sosie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1) - magazyn kulinarny - środa, 1 października 15:05
- Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 2 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3) - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 7 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: W stolicy państwa krzyżackiego kuchnia fusion najlepsza w Europie (6) - magazyn kulinarny - środa, 8 października 15:05
- Kuchnia Jagiellonów: Królewicze i królewny. Kuchnia wszędzie, kuchnia zewsząd (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 października 15:14
- Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8) - magazyn kulinarny - piątek, 10 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: Długie rządy Zygmunta Starego kosmopolityczna kuchnia renesansu w szczytowej formie (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 października 14:15