Kuchnia Jagiellonów: Compendium Ferculorum, czyli pierwsza polska książka kucharska (20)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 28 października za 6 dni |
15:10 | TVP Historia 2 |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Wazowie - Jagiellonowie po kądzieli, czyli kuchnia przełomu (17) - magazyn kulinarny - czwartek, 23 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: Wazowie, czyli francuska kuchnia na polskim stole (18) - magazyn kulinarny - piątek, 24 października 15:10
- Kuchnia Jagiellonów: Z dala od pałacu, czyli kuchnia dworu polskiego (19) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 15:10