Kuchnia dwudziestolecia: Żołądki i pyzy, czyli jedzenie uliczne (23)
| Reżyseria: | Jerzy Grabowski | 
|---|---|
| W skrócie: | Przybytki gastronomiczne dla zwykłych ludzi i dania w nich podawane to motyw przewodni tego odcinka programu. O tamtych klimatach przypomni m.in. ciekawy przepis na żołądki na gęsto. | 
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja | 
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Wykwintne restauracje zaspokajały podniebienia elit. Przybytki, które odwiedzali ci, którzy się do niej nie zaliczali i dania w nich podawane, to motyw przewodni tego odcinka programu. O tamtych klimatach przypomni m.in. przepis na żołądki na gęsto. Uliczne jadłodajnie i oferowane przez obnośnych sprzedawców pyzy i garmażeria, ciepłe dania ze słoików, stragany na kółkach, zimne kuchnie jatek i handelki na tyłach sklepów dziś już nie istnieją, choć w dwudziestoleciu były nieodłącznym elementem warszawskiej i polskiej gastronomii. Nadal jednak symbolem warszawskiego Różyca pozostały pyzy. Widzowie dowiedzą się, jak je zrobić.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- 
         Jerzy Grabowski
        reżyseria Jerzy Grabowski
        reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 13:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 13:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 5 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - piątek, 7 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 listopada 13:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10) - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 11:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11) - magazyn kulinarny - środa, 12 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12) - magazyn kulinarny - czwartek, 13 listopada 15:10


