Kuchnia dwudziestolecia: Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów (21)
| Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
|---|---|
| W skrócie: | Tematem odcinka są najjaśniejsze salony, przedwojenne kurorty oraz miejsca, w których wypadało bywać na wczasach i menu ich restauracji. Widzowie wyruszą do Zakopanego, Zaleszczyk, Truskawca i na Hel. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| środa, 26 listopada za 12 dni |
13:05 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Tematem odcinka są najjaśniejsze salony, przedwojenne kurorty oraz miejsca, w których wypadało bywać na wczasach i menu ich eleganckich restauracji. Wakacyjnymi szlakami dwudziestolecia międzywojennego widzowie wyruszą do Zakopanego, Jaremcza, Zaleszczyk, Truskawca, Druskiennik i na Hel. Powieje wielkim światem za sprawą m.in. muli, czyli morskich ślimaków oraz pieczeni cielęcej z kawiorem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski
reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13) - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 13:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 listopada 13:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15) - magazyn kulinarny - wtorek, 18 listopada 16:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16) - magazyn kulinarny - środa, 19 listopada 13:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17) - magazyn kulinarny - czwartek, 20 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18) - magazyn kulinarny - piątek, 21 listopada 16:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 13:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20) - magazyn kulinarny - wtorek, 25 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry (22) - magazyn kulinarny - czwartek, 27 listopada 15:10
