Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Kuchnia dworska to ostoja gastronomicznego konserwatyzmu. W tym odcinku widzowie dowiedzą się o wyzwaniach, z jakimi mierzyły się w dwudziestoleciu międzywojennym panie domu planujące proszone obiady. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Kuchnia dworska to skarbiec polskich tradycji kulinarnych i ostoja gastronomicznego konserwatyzmu. W tym odcinku programu widzowie dowiedzą się o wyzwaniach, z jakimi mierzyły się w dwudziestoleciu międzywojennym panie domu planujące proszone obiady. Łukasz Modelski zaproponuje smakowitą wyprawę naznaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem tamtych czasów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - środa, 4 czerwca 8:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10) - magazyn kulinarny - czwartek, 5 czerwca 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11) - magazyn kulinarny - piątek, 6 czerwca 8:45