Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W okresie międzywojennym w Polsce uruchomiono linię oceaniczną Gdynia America Line. W 1939 roku posiadała ona osiem transatlantyków. Kucharze serwowali na nich tradycyjne polskie dania. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W okresie międzywojennym w Polsce uruchomiono linię oceaniczną Gdynia America Line. W 1939 roku posiadała ona osiem transatlantyków. Najważniejsze z nich były prawdziwymi ambasadorami polskiej sztuki, przemysłu oraz kuchni. Serwowano na nich tradycyjne polskie dania oraz rzeczy nieznane. Widzowie poznają potrawy z transatlantyckiego menu. Pierwszy przepis pochodzi z kuchni statku Batory. Jest to pieczeń po huzarsku, która występuje w polskich książkach kucharskich od połowy XIX wieku. Drugie danie było serwowane na transatlantyku Piłsudski. Są to kotleciki rybne z sosem tatarskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13) - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15) - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16) - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17) - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18) - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20) - magazyn kulinarny - wtorek, 28 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów (21) - magazyn kulinarny - środa, 29 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry (22) - magazyn kulinarny - czwartek, 30 maja 9:35