Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W okresie międzywojennym w Polsce uruchomiono linię oceaniczną Gdynia America Line. W 1939 roku posiadała ona osiem transatlantyków. Kucharze serwowali na nich tradycyjne polskie dania. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 5 czerwca za 13 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W okresie międzywojennym w Polsce uruchomiono linię oceaniczną Gdynia America Line. W 1939 roku posiadała ona osiem transatlantyków. Najważniejsze z nich były prawdziwymi ambasadorami polskiej sztuki, przemysłu oraz kuchni. Serwowano na nich tradycyjne polskie dania oraz rzeczy nieznane. Widzowie poznają potrawy z transatlantyckiego menu. Pierwszy przepis pochodzi z kuchni statku Batory. Jest to pieczeń po huzarsku, która występuje w polskich książkach kucharskich od połowy XIX wieku. Drugie danie było serwowane na transatlantyku Piłsudski. Są to kotleciki rybne z sosem tatarskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 8:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - środa, 28 maja 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - czwartek, 29 maja 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - piątek, 30 maja 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 2 czerwca 8:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - wtorek, 3 czerwca 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - środa, 4 czerwca 8:50