Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Rzut oka na dwie międzywojenne restauracje. W wiosennym menu w warszawskim lokalu Simona i Steckiego w 1936 roku znaleźć można było sztukę mięsa, karpia, pół kurczaka, ćwierć gęsi i proste zupy. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 7 maja pojutrze |
15:15 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Rzut oka na dwie międzywojenne restauracje. W wiosennym menu w warszawskim lokalu Simona i Steckiego w 1936 roku znaleźć można było sztukę mięsa, karpia, pół kurczaka, ćwierć gęsi i proste zupy. Łukasz Modelski przypomni też zrazy a la Radziwiłł. We Lwowie chętnie zaglądano wówczas do restauracji Naftula Toepfera przy ulicy Trybunalskiej. Ceniono ją kuchnię i wyborne towarzystwo. Gości raczyli się tam kresową zupa cytrynową.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 14:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - piątek, 10 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10) - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11) - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 14:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12) - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 18:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13) - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 15:20