Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5)
| Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
|---|---|
| W skrócie: | Rzut oka na dwie międzywojenne restauracje. W wiosennym menu w warszawskim lokalu Simona i Steckiego w 1936 roku znaleźć można było sztukę mięsa, karpia, pół kurczaka, ćwierć gęsi i proste zupy. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| wtorek, 4 listopada za 11 dni |
13:00 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Rzut oka na dwie międzywojenne restauracje. W wiosennym menu w warszawskim lokalu Simona i Steckiego w 1936 roku znaleźć można było sztukę mięsa, karpia, pół kurczaka, ćwierć gęsi i proste zupy. Łukasz Modelski przypomni też zrazy a la Radziwiłł. We Lwowie chętnie zaglądano wówczas do restauracji Naftula Toepfera przy ulicy Trybunalskiej. Ceniono ją kuchnię i wyborne towarzystwo. Gości raczyli się tam kresową zupa cytrynową.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski
reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1) - magazyn kulinarny - środa, 29 października 15:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 13:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 5 listopada 15:10
