Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11)
| Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
|---|---|
| W skrócie: | W latach 1918-1939 wojsko polskie miało aż trzy regulaminy żywieniowe. Popularne były między innymi knedle z sucharów. Żołnierzom serwowano również zwykle na kolację kiełbasę po kawaleryjsku. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| środa, 12 listopada za 13 dni |
15:10 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W latach 1918-1939 wojsko polskie miało aż trzy regulaminy żywieniowe. Stworzono cztery wzory kuchni polowej. Kuchnia wojskowa dwudziestolecia międzywojennego musiała być tania, objętościowa i jednocześnie kaloryczna. Do popularnych w tamtym czasie dań zaliczały się knedle z sucharów, na które przepis znajdziemy również w książce Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". Kolejną potrawą serwowaną żołnierzom zwykle na kolację była kiełbasa po kawaleryjsku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski
reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 13:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 13:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 5 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - piątek, 7 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 listopada 13:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10) - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 11:50
