Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Tzw. potrawy głodowe były oparte m.in. na ziemniakach, cebuli, słoninie czy ziołach. W latach 30. ubiegłego wieku ukazały się 'Pamiętniki chłopskie' zawierające informacje o tym, co się jadało. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Potrawy kuchni ubogiej tzw. potrawy głodowe są znacznie gorzej udokumentowanym rozdziałem w historii niż kuchnia mieszczańska. Dania chłopskie wyróżniające się swoją prostotą są oparte m.in. na ziemniakach, cebuli, słoninie, twarogu czy ziołach. Nie zagrzewały miejsca na pańskich stołach. Jedną z takich potraw jest prażucha, która stała się regionalnym daniem kuchni lubelskiej. W latach 30. ubiegłego wieku ukazały się "Pamiętniki chłopskie" zawierające m.in. informacje o tym, co się wtedy jadało. Łukasz Modelski przygotuje parzybrodę, na którą recepturę można znaleźć właśnie we wspomnianym materiale.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1) - magazyn kulinarny - piątek, 23 maja 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 8:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - środa, 28 maja 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - czwartek, 29 maja 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - piątek, 30 maja 8:45